Rekonstrukce panelového bytu

Janovská ulice, Praha
autor:Ing.arch. Alena Valová, Ing.arch. Jiří Nosek

fáze: studie, prováděcí dokumentace, realizace

rok: 2017

Někdy se i z malého projektu vyvine něco většího. Klienti nás oslovili s prosbou o pomoc při návrhu miniaturního pokojíčku pro dvě ratolesti. Když jsme se stavili na zaměření, zjistili jsme, že velikost dětského pokoje není jediným ani hlavním problémem v bytě. Kuchyně do U ve stísněném výklenku, veliká koupelna s rohovou vanou na úkor obytných místností a zoufalý nedostatek úložných prostor trápili majitele již dlouho. Nakonec jsme je přesvědčili, že to bude chtít větší zásah, než jaký původně plánovali.

Změnili jsme celkovou dispozici bytu. Stávající koupelnu jsme přesunuli a na její místo dali kuchyni a velkou vestavnou skříň. V nové dispozici se dokonce našlo i místo pro komoru. Půdorys tak získal vzdušnost a jasnou logiku.

Materiály jsme volili tak, aby nebyly náročné ani finančně ani na údržbu. Na podlaze je položen monochromatický vinyl, vestavný nábytek je v kombinaci bílý laminát a březová překližka. Volba světlých barev stísněný interiér příjemně osvěžila.

Máme radost, když se nám podaří navrhnout interiér s malými náklady, ale velikým vlivem na životní standard jeho obyvatel.